Arab palacsinta (Burek)
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt 30 dkg búzadara só A töltelékhez: 25 dkg spenót 25 dkg báránycomb 1 vöröshagyma 4 tojás 3 evőkanál vaj 2 teáskanál fahéj csipetnyi fekete bors olaj a sütéshez
Elkészítés: A lisztet, a darát,és a sót összekeverjük, vízzel felöntjük, hogy palacsinta tésztát kapjunk.20-30 percig pihenni hagyjuk. A bárányhúst le kell darálni,a vöröshagymát vajban üvegesre pároljuk és rárakjuk a húst.Kevés vízzel öntsük fel és pároljuk meg. A spenótot vagdaljuk fel és adjuk hozzá a puha húshoz. Kevés olajon a lepényeket kisütjük, a húsos masszát a közepébe rakjuk majd göngyölve tálaljuk.
Egyiptomi falafel
Hozzávalók:
40 dkg lóbab,
1 nagy tojás,
1 nagy fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöldje,
1 kávéskanál őrölt koriander,
15 dkg liszt,
2 evőkanál szezámmag,
só,
olaj a sütéshez
|
A babot egy napra beáztatjuk, másnap lecsurgatjuk, lassú tűzön puhára főzzük, átpaszírozzuk. A megtisztított, apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket és a koriandert hozzáadjuk az átpasszírozott babhoz, jól elkeverjük, lassú tűzön összefőzzük, kis pogácsákat formálunk belőle, megforgatjuk a felvert tojásban, majd a lisztben. Egyik felüket megszórjuk szezámmaggal, serpenyőben forró olajban aranybarnára sütjük. Papírszalvétán leszárítjuk, kissé megsózva tálaljuk. |
Tőkehalfilé párolt spenóttal, burgonyával
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán,
- 1 gerezd fokhagyma1,
- 1,5 dl fehérbor,
- 10 dkg paraj,
- só,
- bors,
- 40 dkg burgonya
Elkészítése:
Mint minden jó afrikai recept, ez is gyorsan elkészül, nincs vele sok macera, mégis finom és különleges. Elöljáróban ennyit. A bambuszedényt - ha van - körbebéleljük spenótlevelekkel, és ráhelyezzük a halfiléket. Ízesítjük sóval, fűszerezzük borssal. Az egész halmennyiséget leborítjuk spenótlevelekkel, és alatta a krumplival együtt megfőzzük a halat. Már lehet is fogyasztani, jó étvágyat kívánunk!
Csicseriborsó pástétom Értékelés:
Salgó Bernadett kedvenc receptje
A dietetikus véleménye:
Magas rosttartalmú szendvicskrém, vegetáriánusoknak is jó szívvel ajánlható. | |
|
|
Idő: 20 perc |
Nehézség: könnyű | |
|
Hozzávalók: |
|
|
1 csésze főtt csicseriborsó 1/2 csésze pirított szezám mag 1 ek. olívaolaj 1 gerezd fokhagyma 2 ek. citromlé só ízlés szerint
| |
|
Elkészítése: |
|
Alaposan elturmixoljuk a hozzávalókat. Ha szükséges, egy kis folyadékkal lazíthatunk rajta. Hűtőben 3-4 napig eltartható. | | |